Mange direktesendinger i mars skal ha dratt ned nynorskprosenten, fordi det ikke var mange nok nynorsktalende programledere, ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

NRK klarte ikke å nå kravet om 25 prosent nynorsk i fjor

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at de må skjerpe seg.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I 2019 nådde NRK en milepæl. Da var det første gang på 50 år at de klarte nynorskkravet, med en margin på knappe 0,2 prosentpoeng.

Dette lyktes de altså ikke med i fjor, melder NRK. Da endte nynorskandelen på 24,2 prosent.

Hovedårsaken er koronaviruset, ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Mange direktesendinger i mars skal ha dratt ned nynorskprosenten, fordi det ikke var mange nok nynorsktalende programledere, ifølge Eriksen. I tillegg ble mye planlagt innhold avlyst i 2020.

Det var NRK.no som hadde lavest prosentandel nynorsk, ifølge kanalen. Bare 17 prosent skriftlig innhold på deres nettsider var på nynorsk. Språksjefen i NRK, Karoline Riise Kristiansen, er tydelig på at de må bli bedre på dette området, skriver NRK.

– At vi greide det i 2019 kan ikke bli stående som et engangstilfelle, sier hun.

Noregs Mållag sier de synes det er leit og skuffende at NRK ikke klarte kravet i 2020.

– Man kan til en viss grad akseptere at ting nok var litt ekstraordinært i dette koronaåret, men språk er altfor viktig til å bli glemt i en krisetid, sier lederen i Noregs Mållag, Peder Lofnes Hauge.

– At vi greide nynorskkravet i 2019 kan ikke bli stående som et engangstilfelle, sier NRKs språksjef Karoline Riise Kristiansen.
Powered by Labrador CMS