Sjefredaktør Gard Steiro ønsker ikke at VGs redaksjonelt ansatte skal bruke den kommende smittesporings-appen.

VG-sjefen ber journalistene holde seg unna smitte-appen

Bekymring fra flere kanter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har gått ut med foreløpige retningslinjer om at redaksjonelle medarbeidere ikke skal installere appen med en gang den blir lansert, sier ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG til Journalisten.

Det er hensynet til kildevernet som gjør at VG-ledelsen stiller seg skeptisk til ansattes bruk av «korona-appen» som er under utvikling, på bestilling fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi ber også medarbeidere, uavhengig av om de har installert appen, vise varsomhet med å ta med telefonen sin i fortrolige kildemøter. Dette er jo et generelt råd, men det blir særlig viktig nå. Man kan ikke alltid vite om de man møter, har installert appen, sier Steiro.

Sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet deler skepsisen:

– Ut fra det som hittil har kommet ut, vil jeg ikke anbefale at journalistene i Dagbladet laster ned appen. Selv om hensikten er god, må vi la kildevernet gå foran, sier hun til Journalisten.

Samler posisjonsdata

Den kommende appen skal gjøre det enklere, og delvis automatisert, å spore opp personer som har vært i nærheten av koronasmittede. Planen er å samle inn posisjonsdata fra brukere til en sentralisert database.

– Vår uro er at apper som sporer bevegelser, potensielt kan bidra til å avsløre møter mellom journalister og kilder, hvis dataene havner hos feil instans eller blir eksponert på annet vis, sier Steiro.

Han understreker at VG-ledelsen ser på formålet til appen som legitimt og godt.

– Men vi anser at vi er i en spesiell situasjon på grunn av kildevernet.

– Vil du fraråde alle norske journalister å holde seg unna appen?

– Nei, det vil jeg ikke. Jeg tenker det er viktig at de ulike medieorganisasjonene gjør sine egne vurderinger, sier VG-sjefen.

Flere bekymret

Også advokat Jon-Wessel Aas, som jobber mye med både personvern og mediefeltet, uttrykker bekymring for flere aspekter ved appen.

Han vil ikke anbefale noen å ta den i bruk:

– Det har særlig betydning for dem som for eksempel har kildevern, som journalister, eller dem med taushetsplikt, som advokater. Det bør i hvert fall gjøre at man reflekterer over hva man gir fra seg, sier Wessel-Aas til NRK.

Advokaten reagerer blant annet på at opplysningene skal lagres sentralt, og at kildekoden ikke gjøres åpen for innsyn.

Skeptisk

Sigve Indregard, journalist og tidligere utviklingsansvarlig i Morgenbladet, skriver i Agenda Magasin om grunner til å være skeptisk til appen.

Han nevner blant annet faren for overvåking og tyveri av registeret som opprettes med appen:

– Skandalene som har preget norske offentlige it-systemer, gjør at ingen er overbevist om at akkurat dette systemet vil ha null sikkerhetshull og at akkurat dette prosjektet blir fylt opp av ingeniører som er umulig å korrumpere. Listen over topprosjekter, med svært kritiske data, som til slutt ender med å lekke data, er lang som et vondt år, skriver Indregard.

Han mener også at «det eneste som kan sikre tilliten til appen» er åpen kildekode.

– Bra at utsatte yrkesgrupper vurderer

FHIs områdedirektør for helsedata og digitalisering, Gun Peggy Knudsen, understreker overfor NRK at det er frivillig å laste ned appen.

Om Wessel-Aas' bekymring for journalister og advokater, sier hun:

– Her vil ulike yrkesgrupper naturlig nok ha ulike hensyn som de må vurdere. Det er helt riktig og bra at spesielt utsatte yrkesgrupper vurderer sitt eget personvern og egne sikkerhetshensyn, det gjelder for øvrig for alle andre apper og teknologiske løsninger.

Om åpenhetsbekymringene sier hun:

– Vi er først og fremst bekymret for at ondsinnede aktører kan misbruke appen, og ønsker å finne riktig balanse slik at vi er mer sikre på konsekvensene.

Ifølge NRK oppgir Knudsen at de på sikt vil se på muligheten for åpen kildekode, men «den tiden har vi ikke nå».

Knudsen har hittil ikke besvart Journalistens henvendelser torsdag.

Powered by Labrador CMS